Corporate Conference Center

Undisclosed Location, Rural MO

Client: Undisclosed
Year Completed: 2015
Size: 7,500 SF
Awards: 2017 IDEA Award for Best of Show, International Interior Design Association Gateway Chapter, Best Adaptive Re-Use

This project is situated on a 2,500-acre farm with historic buildings that is now used for corporate retreats. This project is a portion of a larger effort that included a site master plan, historical renovation, site work, exterior renovations and interior fit out.
The work involved the adaptive reuse of two pre-Civil War era stone barns into a corporate conference center and retreat. The owner had previously used one of the barns (the east barn) for a conference room, dining area and exercise space. The west barn was used for farm storage.

The problem was to insert 21st-century technology, systems and amenities into these historic structures while celebrating the character of the old stone buildings. Select elements of the barns were preserved (structure, stone walls etc) while inserting the new work in a way that sets it apart yet still complements the existing structures.

One of the main elements is the 18” thick stone walls. We did not want to cover these up. Most walls had been previously painted. We tuckpointed where required and left them as is. Because the thermal properties are lacking, these buildings are not used during coldest winter months. We and the owner feel this is a small price to pay for maintaining the appearance and integrity of the structure. New AV, plumbing, electric and HVAC has been added in ways that do not detract from the historic nature of the barns. The project also included a new pool house and landscaping. Future work will include additional guest rooms and renovation of other historic structures on the property.

This project won “Best of Show” and “Best Adaptive Re-Use” the highest honor given, for the 2017 St. Louis IIDA Awards.

Back to Projects